Baars & Bloemhoff werkt samen met Building Balance

Waarom zou je bouwmaterialen van ver halen als de grondstoffen ervoor ook om de hoek kunnen groeien, bij lokale boeren? Remko Roest, Manager Duurzaamheid bij Baars & Bloemhoff, vertelt over het landelijke programma Building Balance. 

Het doel van Building Balance is om het gebruik van biogrondstoffen in de bouw versneld op te schalen, zodat de bouw steeds vaker kan kiezen voor biobased materialen die dichtbij huis geproduceerd zijn. Roest: “Building Balance start, stimuleert en ondersteunt ketens van land tot pand. Plaatmaterialen zoals MDF en spaanplaat kunnen in principe worden gemaakt van grondstoffen die ‘om de hoek’ kunnen groeien.” 

Bij de politiek aan tafel 

Partners van Building Balance zijn onder andere het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een aantal provincies en de Rabobank. Building Balance wil boeren in de omgeving een nieuw toekomstperspectief bieden – gewassen verbouwen voor de Nederlandse bouw – én een manier te vinden om de biobased producten te ontsluiten naar de markt. Roest: “Dat laatste is een rol die ons buitengewoon goed past. Baars & Bloemhoff heeft tenslotte 4500 interieurbouwers als klant. Ik vind het waanzinnig tof dat we letterlijk aan tafel zitten bij de politiek om de doelen van 2030 vorm te geven. Het komende jaar gaan we in overleg met klanten om hen te bekwamen in het werken met biobased materialen.” 

Conceptueel kennispartner 

“Op termijn zullen we niet meer alleen meten in financiële waarden, maar in brede waarden als emissie, sociaal en de omgeving, impact accounting dus,” vervolgt Roest. Baars & Bloemhoff gaat hierbij ook samenwerken met TU Delft om zicht te krijgen op de kwaliteitsontwikkeling van deze nieuwe materialen. “DSG wil inspireren op duurzaamheid. Dan moet je verder gaan dan wet- en regelgeving en als rolmodel willen fungeren. Een aantal bedrijven uit de branche heeft ons gevraagd om mee te denken over hún duurzame ontwikkelingen. Zo steunen we nu al de business met duurzame oplossingen, door op te treden als conceptueel kennispartner.”

Vorige
Vorige

DSG berekent nu ook CO2-footprint over Scope 3 

Volgende
Volgende

Wijziging samenstelling directie DSG