DSG berekent nu ook CO2-footprint over Scope 3 

Vanaf boekjaar 2025 geldt voor DSG de CSRD, de Corporate Sustainability Reporting Directive. DSG sorteert daar alvast op voor en heeft nu voor het 4e achtereenvolgende jaar de CO2-footprint berekend over Scope 1 en 2. Daarnaast is nu voor het eerst de emissie in Scope 3 berekend voor alle business units van DSG. Scope 3 is verreweg de meest complexe om in kaart te brengen, omdat het hier gaat om verschillende categorieën van uitstoot over de hele waardeketen. Wat is de stand van zaken?  

Benieuwd hoe we onze CO2-uitstoot meten en wat Scope 1, 2 en 3 betekenen? Dat lees je onder aan deze pagina. 

Onze CO2-footprint in 2023

Resultaten

Het onderzoek laat zien dat Scope 1 is gedaald. Dit komt onder andere door het verduurzamen van onze panden en doordat 2 extra locaties sinds 2023 volledig van het gas af zijn. Tegelijkertijd zien we dat Scope 2 is gestegen, doordat het gebruik van stadsverwarming is toegenomen. Wel is dit een duurzame vorm van gas. De meeste winst is te behalen in Scope 3. Deze maakt 99% uit van onze totale CO2-emissie. Het ingekochte assortiment (de productie, het gebruik en het afdanken) heeft verreweg de grootste impact op onze CO2-uitstoot. Dat betekent dat we samen leveranciers  gaan kijken hoe we ons assortiment kunnen verduurzamen.

Emissiecategorieën

We zijn er trots op dat we voor het eerst voor al onze business units heel Scope 3 in kaart hebben gebracht. Met verschillende afdelingen binnen DSG hebben we hard gewerkt om data voor alle relevante emissiecategorieën uit Scope 3 te verzamelen. Denk aan het verzamelen van data over ons transport, assortiment, afval, maar bijvoorbeeld ook IT-hardware, verpakkingen en woon-werkverkeer. Voor een aantal van deze categorieën hebben we accurate data verzameld, en voor een aantal doen we goed onderbouwde aannames. We blijven werken aan het verbeteren van de data om steeds meer betrouwbare data te krijgen.  

Verduurzamen in 2024 en verder 

Nu ook Scope 3 in kaart is gebracht, kunnen we verder bouwen aan de verduurzaming van onze organisatie en nog gerichter invulling geven aan onze duurzaamheidsstrategie. Zo hebben we een nieuw beleid om alleen nog maar elektrische auto’s te leasen, zetten we ons in om ons afval beter te scheiden, gaan we nog meer elektrische trucks inzetten en brengen we ons duurzame assortiment in kaart.   

We vinden het belangrijk om onze impact op het klimaat drastisch verkleinen. Dat doen we onder andere door groene energie op te wekken, in te kopen en door elektrisch transport. Benieuwd naar wat we nog meer doen? Bekijk onze video op deze pagina.  


Scope 1, 2 en 3  

Begin 2024 is voor alle business units van DSG de CO2 footprint berekend met de methode van het Greenhouse Gas protocol, de wereldwijde standaard voor CO2-footprintrapportages. Zo kunnen resultaten van bedrijven straks beter vergeleken worden. Het GHG-protocol onderscheidt Scope 1, 2 en 3 emissie:  

  • Scope 1: hierbij gaat het om CO2-uitstoot door eigen activiteiten binnen de grenzen van de eigen bedrijfsvoering (bijvoorbeeld verbranding van gas of andere brandstoffen)  

  • Scope 2: hierbij gaat het om de inzet van energie van derden (zoals inkoop van elektriciteit, verwarming en koeling)  

  • Scope 3: hierbij gaat het om de CO2-uitstoot van de hele waardeketen (bijvoorbeeld tijdens de productie van materialen, het transport, maar ook wat een eindgebruiker doet met een product dat aan het eind van de levensfase is) 

Vorige
Vorige

Jaarbericht 2023

Volgende
Volgende

Baars & Bloemhoff werkt samen met Building Balance