DSG berekent CO2-footprint over het jaar 2022 

Vanaf boekjaar 2025 geldt voor DSG de CSRD, de Corporate Sustainability Reporting Directive. Oftewel: grote organisaties zijn vanaf dat moment verplicht om een ESG-rapportage (Environment, Social, Governance) te maken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het berekenen van de klimaatimpact van de organisatie. DSG sorteert daar alvast op voor en heeft nu voor het 3e achtereenvolgende jaar de CO2-footprint berekend over Scope 1 en 2. Wat nieuw is, is dat we voor onze business unit Baars & Bloemhoff over 2022 óók de emissie in Scope 3 hebben berekend. 

Door wereldwijd CO2-uitstoot te reduceren, verlagen we de impact op de oceanen, het land, flora en fauna, mensen en economie. Een duurzame bedrijfsvoering is in alle opzichten een toekomstbestendige bedrijfsvoering. DSG is daarvan overtuigd en daarom is duurzaamheid één van de grote pijlers van onze bedrijfsstrategie. Maar wat is onze CO2-footprint nu eigenlijk?  

Scope 1, 2 en 3 

We hebben de CO2-footprint van DSG en de business unit Baars & Bloemhoff berekend met de methode van het GHG-protocol (GHG staat voor Greenhouse Gas oftewel broeikasgassen). Deze methode is wereldwijd dé standaard voor CO2-footprintrapportages. Zo kunnen resultaten van bedrijven straks beter vergeleken worden. Het GHG-protocol onderscheidt Scope 1, 2 en 3 emissie: 

  • Scope 1: hierbij gaat het om CO2-uitstoot door eigen activiteiten binnen de grenzen van de eigen bedrijfsvoering (bijvoorbeeld verbranding van gas of andere brandstoffen) 

  • Scope 2: hierbij gaat het om de inzet van energie van derden (zoals inkoop van elektriciteit, verwarming en  koeling) 

  • Scope 3: hierbij gaat het om de CO2-uitstoot van de hele waardeketen (bijvoorbeeld tijdens de productie van materialen, het transport, maar ook wat een eindgebruiker doet met een product dat aan het eind van de levensfase is) 

Onze CO2-footprint in 2022

Emissiecategorieën  

Scope 3 is verreweg de meest complexe is om in kaart te brengen, omdat het hier gaat om verschillende categorieën van uitstoot over de hele waardeketen. Dit hebben wij dan ook nog niet voor heel DSG berekend, maar alleen voor de  Business Unit Baars & Bloemhoff.  

Hieraan is het afgelopen jaar hard gewerkt door verschillende afdelingen binnen DSG. We zien dat we voor een flink aantal categorieën al data hebben, maar voor een aantal onderdelen hebben we gewerkt met aannames. Met deze categorieën gaan we intern aan de slag, zodat we ook hierover meer betrouwbare data krijgen. Het doel is om Scope 3 volgend jaar ook in kaart te brengen voor de andere business units die onder DSG vallen.

Hoe staan we ervoor? 

Het onderzoek laat zien dat er in Scope 1 en 2 al een duidelijke CO2-reductie te zien is ten opzichte van voorgaande jaren. Met name Scope 2 is drastisch gedaald dankzij de inkoop van groene stroom. In totaal zien we een reductie van 71% van de totale Scope 1 en 2 CO2 footprint. 

Maar we zien ook dat de meeste winst te behalen valt in Scope 3. Die maakt nu al bijna 99% uit van onze totale CO2-emissie. Hiermee wijken we niet af van andere retailers en groothandels, maar we gaan hard aan de slag om dit getal omlaag te krijgen. Zo blijkt dat ons ingekochte assortiment verreweg de grootste impact heeft op onze CO2-uitstoot. Dat betekent dat we samen met leveranciers zullen gaan kijken hoe we ons assortiment kunnen verduurzamen. 

CO2-emissie als leidraad voor klimaatstrategie 

We zijn er trots op dat we onze footprint nu in kaart hebben kunnen brengen. Vanaf nu zal de CO2-emissiereductie een standaard onderdeel worden van ons werk. Hiermee bereiden we ons niet alleen voor op wet- en regelgeving, maar geven we ook sturing aan onze duurzame doelstellingen. We zullen daarbij hard aan de slag moeten om onze data te verbeteren, terwijl we ook werk maken van absolute reducties in de CO2-uitstoot van onze eigen bedrijfsvoering en die van de waardeketen.  

Wat we nu al doen 

Duurzaamheid staat al langer op de kaart bij DSG. We verduurzamen doorlopend ons assortiment. Denk aan gerecycled beton, circulair hang- en sluitwerk en ons assortiment hout- en plaatmateriaal dat voor bijna 100% duurzaam is. Daarnaast recyclen we wat we kunnen via WoodLoop, komt de energie voor ons distributiecentrum van 5000 zonnepanelen en zijn enkele vestigingen als aardgasvrij. Zelf zien? Check het filmpje op deze pagina

Vorige
Vorige

Wijziging samenstelling directie DSG

Volgende
Volgende

DSG brengt focus aan in portefeuille en concentreert activiteiten