Dat bedenkje niet zomaar De DSG formules adviseren graag over duurzame producten, waar jij nog niet aan had gedacht.
DUURZAAMBOUWEN?!

Vergroten
duurzaam assortiment

De formules van DSG verduurzamen continu het assortiment en de aangeboden diensten. We nemen zoveel mogelijk aantoonbaar duurzame, circulaire en biobased alternatieven in onze assortimenten op. De klant kan dus altijd een duurzame keuze maken. Ook willen wij verspilling in onze bedrijfsvoering en onze ketens minimaliseren door slim om te gaan met verpakkingen en andere reststromen. Zo verkleinen we de totale milieu-impact van onze assortimenten.

Verminderen milieu-impact

Met een duurzamer voorraad assortiment wil DSG een positieve bijdrage leveren aan een groene bouwsector. Ruim 15 jaar geleden waren we voorloper in het op de markt brengen van duurzaam geproduceerd hout- en plaatmateriaal met FSC- en PEFC-keurmerk. Zo verkoopt Stiho hout- en plaatmateriaal al jaren met deze keurmerken voor duurzaam bosbeheer. In 2023 was het aandeel 99,7 procent.

Onze volgende stap is om ook de andere producten in ons voorraad assortiment te verduurzamen. We willen zo de milieu-impact verminderen van de grondstoffenwinning, de productie en het transport van de producten en diensten die we leveren. Startpunt is het ontwikkelen van een methode voor het bepalen van de milieubelasting van een product of dienst over de hele levenscyclus, een zogenoemde Life Cycle Assessment (LCA) score.

Benieuwd hoe duurzaam bouwen er in de praktijk uitziet bij DSG? Bekijk het hier:

Onze ambities

“ALS INKOPER ZIE IK HET ALS MIJN VERANTWOORDELIJKHEID OM ONSASSORTIMENT ZO GOED MOGELIJKTE VERDUURZAMEN” Andries Johannesma, Inkoopmanager Stiho

Uitbreiden circulair en biobased assortiment

De komende jaren willen we bij alle formules van DSG continu aantoonbaar duurzame, circulaire en biobased alternatieven aan het voorraad assortiment blijven toevoegen. Maar wat zijn dit nu? We hanteren de definitie dat deze materialen en producten verenigbaar moeten zijn met de principes van de circulaire economie. Dit zijn materialen of producten die 1) al een levenscyclus hebben gehad (hergebruik), 2) gerecyclede grondstoffen bevatten, 3) geoptimaliseerd zijn voor hergebruik na eerste levensfase (bijv. Cradle to Cradle certificatie) 4) bijdragen aan modulair/demontabel bouwen en 5) biobased zijn (met materialen die afkomstig zijn uit de levende natuur). Elke DSG formule werkt samen met de eigen leveranciers aan het verduurzamen van bestaande producten en het toevoegen van duurzame alternatieven aan het voorraad assortiment.

Onze ambitie

Het verkoopaandeel van duurzame producten uit de voorraadassortimenten van de DSG formules Stiho en Baars & Bloemhoff is hoger dan 80%.

Bepalen duurzaamheidsscore producten

We willen klanten inzicht geven in de milieu-impact van een product door een heldere duurzaamheidsscore te bepalen. De beste manier om dit te doen is een zogenaamde product Life Cycle Analysis (LCA). In een LCA wordt de hele levenscyclus van een product bekeken, van de wieg tot het graf. Dus van de winning van grondstoffen via productie, transport en (her)gebruik tot en met afvalverwerking. Een LCA geeft een product een milieuprofiel en maakt producten vergelijkbaar. Het liefst gebruiken we een producent-specifieke LCA, zodat de milieu-impact een product (bv. glaswol voor isolatie) van verschillende producenten met elkaar vergeleken kan worden. Op basis van een LCA kunnen vervolgens ook de externe kosten (schade van een product aan milieu uitgedrukt in euro's) worden berekend. Dit is de zogenaamde MilieuKostenIndicator (MKI) van een product.

Ontwikkelen nieuwe circulaire concepten

Als ketenregisseur nemen de DSG formules een actieve rol in het opzetten van circulaire en biobased ketens. We doen dit door verschillende partners bij elkaar te brengen om van end-of-life materialen of natuurlijke restmaterialen nieuwe producten te maken via hergebruik, refurbish of recycle methodes. Ook is de formule Stiho partner bij het Urban Mining Collective en wordt samengewerkt met New Horizon. In de toekomst gaan we nieuwe circulaire concepten en initiatieven op kleine schaal uittesten, en bij succes verder uitrollen. Door ons uitgebreide distributienetwerk kan DSG bijvoorbeeld diensten ontwikkelen waarbij we als logistiek partner fungeren om restmaterialen van de bouwplaats of de klant te verzamelen om vervolgens opnieuw in productie te nemen.

Onze ambitie

Is dat eind 2026 elke DSG formule een circulair concept in de markt heeft gezet dat de transitie naar een circulaire bouwsector helpt versnellen.

“ALS LOGISTIEK MANAGER IN ONS DISTRIBUTIECENTRUM IN ZAANDAM WORD IK ALTIJD HEEL ENTHOUSIAST VAN INNOVATIE. IK GRAAG MEE EN NA OVER DE PRAKTISCHE UITVOERING VAN INNOVATIEVE IDEEËN” Bas Schipper, Logistiek Manager Distributiecentrum Zaandam

Minder verspilling

De noodzaak om zuinig om te gaan met grondstoffen groeit elke dag. Door stijgende prijzen van grondstoffen en soms ook tekorten aan bepaalde materialen is het logisch om in te zetten op minder verspilling. We gaan als eerste de verspilling binnen de eigen bedrijfsvoering aanpakken. We zetten in op verminderen, beter scheiden en waar mogelijk hergebruik (recycling) van de reststromen die we genereren op onze vestigingen en distributiecentra. Reststromen zijn o.a. verpakkingen (pallets, folies, hout, karton), derving (bv. beschadigd materiaal), zaagresten, puin en ander bouw- en sloopafval dat klanten inleveren.

Onze ambitie

Is om eind 2026 de afval intensiteit (gewicht/omzet) te verlagen van gemiddeld 7,60 naar 5 voor DSG en de formules. Ook willen we het gemiddelde recycling percentage van reststromen in 2026 tot 90% hebben verhoogd. Als volgende stap willen we samen met de keten ook bijdragen aan 'zero waste' targets van klanten.

Verspilling in cijfers

Nog vragen? Neem contact met ons op.

Roel Laban
Programmamanager Duurzaamheid

duurzaamheid@dsgdiensten.nl