Daar kan ikniet op wachten DSG elektrificeert haar transport. Net zo snel, beter voor het klimaat.
DUURZAAMBOUWEN?!

Verkleinen klimaatvoetafdruk

DSG wil haar directe impact op het klimaat drastisch verkleinen door onder andere in te zetten op groene energie en elektrisch transport. We vragen ketenpartners hetzelfde te doen om zo ook onze indirecte impact te verlagen. Zo dragen we bij aan het realiseren van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en helpen we de opwarming van het klimaat te beperken.

Benieuwd hoe duurzaam bouwen er in de praktijk uitziet bij DSG? Bekijk het hier:

Verlagen uitstoot broeikasgassen

Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde. In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is afgesproken om ervoor te zorgen dat de opwarming van de aarde in 2030 wordt beperkt tot maximaal 2° Celsius. Om dit te bereiken moet de uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O) omlaag. In Nederland hebben bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden samen afgesproken om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. DSG wil hieraan ook bijdragen.

Onze ambities

“DE AAN- EN AFVOER VAN MATERIALEN VOOR DE BOUWGAAT VOOR HET OVERGROTE DEEL NOG ALTIJD OVER DEWEG. DAT IS PRECIES WAAR WIJ IMPACT KUNNEN MAKEN" Rokus VlotVlot Logistics

Klimaatvoetafdruk in kaart brengen

Om de impact op klimaat te verminderen, moest DSG eerst haar klimaatvoetafdruk in kaart brengen. Deze is berekend op basis van de breed toegepaste methode van het Greenhouse Gas (GHG) protocol. Deze internationale standaard is speciaal ontwikkeld voor de verantwoording en de verslaggeving over de uitstoot van broeikasgassen door bedrijven. De voetafdruk is een getal uitgedrukt in kiloton CO2-equivalenten (een rekeneenheid om de bijdrage van de verschillende broeikasgassen aan het broeikaseffect onderling te kunnen vergelijken).

DSG Klimaatvoetafdruk

De klimaatvoetafdruk maakt inzichtelijk welke verschillende emissiebronnen direct of indirect verbonden zijn aan de bedrijfsvoering van DSG, ingedeeld in drie verschillende scopes:

Scope 1
Directe emissies van broeikasgassen bij opwekken van energie in onze bedrijfsvoering: de verwarming van gebouwen (gas), en het gebruik van brandstoffen (bezine, diesel) door onze eigen voertuigen.

Scope 2
Indirecte emissies van broeikasgassen bij de productie van de energie die we aankopen en gebruiken: elektriciteit, stadwarmte, gebruik van brandstoffen voor aangekocht transport en elektriciteit voor elektrische voertuigen.

Scope 3
Emissies die indirect worden veroorzaakt door onze bedrijfsvoering: emissies door o.a. winning van grondstoffen, productie van artikelen, afval, zakelijke reizen, woon werkverkeer. Kortom, alle emissies waar wij als DSG indirect verantwoordelijk voor zijn, in alle waardeketens. DSG heeft nu alle 11 relevante Scope 3 emissie categorieën inzichtelijk.

Totaal van alle Scope 1 en 2 emissies (uitstoot waar DSG directe operationele controle heeft)

Emissies sterk terugdringen

Nu we het startpunt weten, hebben we ambitieuze doelen opgesteld om de uitstoot te verminderen. Dit doen we door maatregelen door te voeren die ons energieverbruik verder terugdringen in onze vestigingen, kantoren en distributiecentra. Daarnaast wekken we steeds meer groene stroom zelf op door middel van zonnepanelen op onze daken. Het resterende deel van ons elektriciteitsverbruik kopen we groen in via zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO's). Vanaf 2024 worden er bovendien alleen nog elektrische lease auto’s beschikbaar gesteld voor onze medewerkers.

Onze ambitie

is om eind 2026 de directe en indirecte emissies uit de bedrijfsvoering (de Scope 1 en 2 emissies) in vergelijking met 2020 met 85% verminderd te hebben. De resterende uitstoot compenseren we door middel van geaccrediteerde CO2 compensatieprojecten met externe partners.

Nu we onze Scope 3 in kaart hebben weten we waar stappen op kunnen zetten. Zo hebben we een concrete doelstelling gezet op het CO2-uitstoot van ons bezorgtransport. We zetten ons in om onze ritten nog scherper te plannen en zo minder kilometers te maken. Ook hebben we onze eerste zero-emissie trucks inmiddels rijden.

Onze ambitie

is om de klimaatvoetafdruk van ons bezorgtransport per 2026 met 33% te hebben gereduceerd.

Tot aan 2026 gaat DSG ook voor de overige Scope 3 emissiecategorieën de uitstoot in kaart brengen, om vervolgens een ambitieuze reductiestrategie te ontwikkelen en uit te voeren. We hebben daarbij de ambitie om aan te sluiten bij het Science-Based-Targets initiatief (SBTi). Dit initiatief helpt bedrijven die minder broeikasgassen willen uitstoten om hun ambities te vertalen naar wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen. Deelnemende bedrijven laten hun emissiedoelstellingen evalueren door onafhankelijke experts binnen het SBTi.

“IN DE WERELD VAN VASTGOED IS HET NIET ALTIJD KRISTALHELDERWAT DE JUISTE DUURZAME KEUZESZIJN” Martijn DaalmeijerManager Vastgoed bij DSG

Nog vragen? Neem contact met ons op.

Roel Laban
Programmamanager Duurzaamheid

duurzaamheid@dsgdiensten.nl