DSG koopt groene stroom in voor alle vastgoed in 2022!

DSG heeft scherpe ambities gesteld op het verlagen van de directe impact op het klimaat. Daartoe was het noodzakelijk om goed te begrijpen hoe groot die impact eigenlijk was. Dat hebben we gedaan door een zogenaamde CO2 voetprint te laten berekenen over onze uitstoot in 2020.

Daardoor verkreeg DSG niet alleen inzicht over hoe en waar in de organisatie uitstoot van schadelijke broeikasgassen plaatsvindt, maar ook hoe die verschillende emissiebronnen zich tot elkaar verhouden. Zo bleek uit deze eerste CO2 voetprint berekening dat het gebruik van elektriciteit in het DSG Vastgoed verantwoordelijk was voor bijna 70% van onze directe klimaat impact (Scope 1 & 2).

Tijd voor actie

Dat was voldoende aanleiding om in de actiemodus te schieten. Uiteraard werd hierbij direct gedacht aan het uitbreiden van het aandeel zelfopgewekte groene stroom, doormiddel van het plaatsen van zonnepanelen. Echter, uit een eerder gedaan vooronderzoek blijkt dat lang niet alle daken van het DSG Vastgoed geschikt zijn voor panelen. De draagconstructies zijn daarvoor niet geschikt. Bovendien vergt installatie en verbouwing meer tijd en is beschikbaarheid momenteel een issue.

Op basis van advies van onze energiemakelaar is daarom besloten om per direct over te gaan tot inkoop van groene stroom op basis van Garanties van Oorsprong (GvO). Dit werkt als volgt. Aanbieders van groene stroom laten dit registreren bij CertiQ, een onafhankelijke certificerende instantie. Per opgewekte megawatt verkrijgt de aanbieder 1 GvO. Op basis van het stroomverbruik in 2021 heeft DSG vervolgens voldoende GvO's aangeschaft om het gehele verwachte stroomverbruik van 2022 op deze manier groen om te komen. Aan het eind van 2022 checken we of dit inderdaad klopt.  

Stukje groener

CertiQ registreert deze GvO's vervolgens als verkocht, zodat deze niet ook aan andere partijen kunnen worden aangeboden. DSG heeft bovendien gekozen voor windenergie van Nederlandse bodem, om zo de opwekking van groene stroom in Nederland nog verder te bevorderen. Uiteraard gaat DSG alsnog ook de zonnedaken realiseren, om zo jaarlijks het aandeel dat we via GvO's inkopen te kunnen verkleinen! Zo worden we elke dag een stukje groener in onze energievoorziening.  

Vorige
Vorige

Edith Appels nieuwe Financieel en Operationeel directeur DSG

Volgende
Volgende

Wie jarig is doneert: digitale bouwreis naar Oeganda