Duurzaam Bouwen?! met Bart van Oosten

“Voor mij gaat duurzaam bouwen over materialen en vooral ook over mensen. Zeker als ik kijk naar de productgroep waarvoor ik binnen Baars & Bloemhoff verantwoordelijk ben, namelijk lijmen. Elke interieurbouwer gebruikt lijm. Ik zie het als onze verantwoordelijkheid als leverancier om duurzamere keuzes aan te bieden waar we kunnen.”

Maar lijm is toch geen milieuvriendelijk product?

“Lijm was van origine een natuurproduct. Het werd gemaakt van dierenbotten of hars van een boom. Maar gebruikers stelden steeds hogere eisen aan lijm. Het moest bijvoorbeeld sneller drogen, een hogere temperatuurbestendigheid hebben, een bepaalde brandklasse hebben of watervast zijn. De enige mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen was door steeds meer chemische stoffen aan lijm toe te voegen. Deze chemische stoffen maken een lijm beter in gebruik, maar ze zijn vaak ongezond en hebben dus een negatieve invloed op mens en milieu. In deze fase willen we die stoffen uit de lijm hebben, maar iedereen wil wel dat de ‘gezondere’ lijm dezelfde kunstjes kan als voorheen. Dat is voor lijmproducenten best een uitdaging. Door te kiezen voor hoogwaardige lijmen, krijg je een sterkere lijmverbinding, minder kans op loslating en gaat een eindproduct langer mee. Hoe duurzaam wil je het hebben?”

Investeren lijmfabrikanten in duurzaamheid?

“Fabrikanten investeren zeker in Research & Development als het gaat om verduurzaming van hun producten. Het doel voor iedereen is een CO2-neutrale lijm of in elk geval een lijm waar de meest ongezonde stoffen vervangen worden door stoffen die niet zo’n grote impact hebben op mens en milieu. Daar wordt hard aan gewerkt, maar dit soort ontwikkelingen heeft tijd nodig. Dat betekent op dit moment veel ontwikkelen, proberen en veel praktijktesten uitvoeren. Op dit moment hebben wij in ons assortiment een verspuitbare contactlijm die geen chemische maar biologische solventen heeft, slechts 1 gevarensymbool maar toch ook een brandklasse. Een fantastische ontwikkeling! Jowat voegt al geen formaldehyde toe bij de productie van hun houtlijmen en toch hebben deze lijmen dezelfde ijzersterke eindhechting als voorheen. Wat evengoed belangrijk blijft, is dat verwerkers de juiste beschermingsmiddelen gebruiken. Ik hoor vaak ‘Deze lijm ruik je niet’. Mijn reactie is dan altijd dat als je de lijm niet ruikt, je je pas zorgen moet gaan maken.”

Bestaan er duurzame keurmerken voor lijm?

“Daar wordt door serieuze lijmproducenten ook hard aan gewerkt. Keurmerken zullen steeds belangrijker worden. Wij hebben voor ons assortiment lijmen geselecteerd met bijv. een EMICODE-keurmerk. Dat is een emissie-certificering. De beste is EMICODE EC1PLUS, deze heeft een zeer lage emissie uitstoot, gevolgd door EC1 en EC2. In ons assortiment zitten diverse lijmen van Bijlard en Griffon die het EC1-plus keurmerk dragen.”

Hoe pak je die verduurzaming van het lijmassortiment bij Baars & Bloemhoff aan?

“Steeds meer fabrikanten produceren houtlijm zonder formaldehyde die net zo goed werkt. Die nemen we op in ons assortiment. Ook zijn we op zoek naar goede alternatieven voor PU-lijmen, PU-lijmen bevatten diisocyanaat, dat is een gevaarlijke stof en om daar mee te mogen werken is een training verplicht en er moet een examen van bekwaamheid worden afgelegd. Alle gezondere alternatieven zijn soms wennen voor klanten, omdat een duurzamer alternatief bijvoorbeeld net iets anders verwerkt moet worden en/of omdat de droogtijd misschien net iets langer is. Maar uiteindelijk is het én beter voor de planeet én beter voor de verwerker. Het is mijn streven om ons lijm-assortiment zo in te richten, dat er steeds meer opties zijn mét certificering en mínder gevaarsymbolen.”

Bart van Oosten

Productspecialist lijmen Baars & Bloemhoff

Vorige
Vorige

Duurzaam Bouwen?! met Sini Griffioen

Volgende
Volgende

Duurzaam Bouwen?! met Janou Bonnie