Duurzaam Bouwen?! met Janou Bonnie

“Als Coördinator Broeinest heb ik veel contact met architecten en mensen uit de maakindustrie. Als ik de vraag krijg wat de grootste trend is op het gebied van interieur en architectuur, wil ik duurzaamheid eigenlijk niet meer noemen, want het is de standaard. Duurzaam bouwen staat voor mij gelijk aan ‘bewust’ en ‘de nieuwe norm’. Hebben we het over trends, dan denk ik eerder aan thema’s als circulariteit en remontabelheid.” 

Hoe geeft Broeinest daar invulling aan? 

“Binnen Broeinest zijn we op dagelijks niveau bezig met duurzaamheid. We adviseren architecten en ontwerpers over producten en materialen. Het is de plek waar we richting geven aan de bewuste keuze. Dat doen we door goed door te vragen waarom iemand voor een specifiek materiaal kiest, hoe hij of zij het willen toepassen én wat iemand ermee gaat doen als het interieur of meubel zijn functie in de toekomst verliest. Hoe dan ook geldt: hét duurzame materiaal bestaat nog niet. De formules van DSG kunnen klanten helpen om kennis over te brengen. Want lang niet elke klant weet welke duurzame opties er allemaal zijn.” 

Is het nieuw voor de architect om op deze manier naar materialen te kijken? 

“Ik denk juist dat de architect en ontwerper al heel lang bezig zijn met de materialentransitie. Wat nu verandert, is dat de opdrachtgever en maker meer dan ooit betrokken zijn bij duurzaamheid. Dat heeft voor een deel te maken met steeds strenger wordende duurzaamheidswet- en regelgeving. Daarnaast is een duurzame werkgever aantrekkelijk voor jonge mensen. Bedrijven móeten wel een duurzaamheidsbeleid ontwikkelen willen ze relevant blijven in de toekomst.” 

Wat moet er gebeuren om iedereen mee te krijgen? 

“Ik denk dat duurzaamheid gestimuleerd wordt als het beloond wordt. Zo is het denk ik belangrijk om snel de btw op circulaire materialen, waar dus bij eerste aankoop al BTW over is afgedragen, zo snel mogelijk af te schaffen. Ik ben al heel blij met o.a. de CO2 taks die eraan komt. De grootste uitdaging als het gaat om circulariteit is een logistieke. Zo zeggen veel fabrikanten en leveranciers dat ze hun materialen kunnen terughalen. Maar er zit een verschil tussen kunnen en doen. Het doen moet gemakkelijker worden gemaakt én er zijn afspraken nodig om vast te leggen wie dan verantwoordelijk is voor het terughalen van materialen aan het einde van hun levensduur.” 

Wat vind je van urban mining? 

“Urban mining is een goede stap voor basismaterialen, zoals houten balken. Voor andere materialen is het proces nog complex, onder andere door eisen in het Bouwbesluit over bijvoorbeeld brandwerendheid en isolatiewaarden. In mijn ideale wereld is er een urban mining bouwmarkt waar je als maker naartoe kunt gaan om je materialen te halen. Of een stelling met circulaire materialen in onze eigen formules.” 

Is DSG goed bezig met duurzaamheid? 

“Ik vind het heel goed dat DSG zich ambitieuze duurzame doelen stelt. Duurzaamheid is ook méér dan het leveren van duurzame materialen en minder CO2-uitstoot. Het is ook: bouwen aan duurzaam inzetbare teams. DSG is een mens-gedreven organisatie. We beseffen dat mensen het belangrijkste kapitaal zijn en werken eraan om de juiste mens op de juiste plek te zetten. We zetten in op een volledig elektrisch wagenpark. En stimuleren mensen om bij internationale reizen de trein te nemen in plaats van het vliegtuig.” 

Waar staat Broeinest over 10 jaar op het gebied van duurzaamheid? 

“Ik hoop dat dan het overgrote deel van onze partners het assortiment enorm heeft verduurzaamd. Dat duurzame certificeringen de standaard zijn en dat opdrachtgevers het vanzelfsprekend vinden dat projecten duurzaam en circulair worden uitgevoerd. En dat duurzame startups makkelijker kunnen toetreden tot de markt. Zolang de mens bestaat, zullen we consumeren en uitstoten. Maar door bewuste keuzes te maken, kunnen we onze impact op de aarde meer beperken dan we nu misschien denken.” 

Janou Bonnie 

Coördinator Broeinest 

Vorige
Vorige

Duurzaam Bouwen?! met Bart van Oosten

Volgende
Volgende

Duurzaam Bouwen?! met Dirkjan Bout