Duurzaam bouwen?! met Dick IJff

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Ook wat je werk betreft. De bouwwereld is een traditionele beroepsgroep. Veranderingen gaan heel langzaam en we zullen gezamenlijk de ontwikkeling van duurzame concepten op gang moeten krijgen. Het financiële aspect krijgt daarbij soms te veel aandacht: een duurzame oplossing mag wat mij betreft best duurder zijn dan de traditionele oplossing. Ik ben blij dat DSG duurzame keuzes durft te maken en dat ik daar een onderdeel van ben. DSG is niet alleen een familiebedrijf maar ook een ‘mooi verhaal’-bedrijf. Maar voor mij is het vooral een bedrijf dat komt met een goed onderbouwd plan en een gedegen budget.”

Waarom een pilot met vervoer over water in Utrecht?

“In de Utrechtse binnenstad liggen veel werfkelders onder de wegen langs de grachten. Om die te beschermen, wil gemeente Utrecht de binnenstad autoluw krijgen. Ook gelden er bepaalde voorschriften voor maximale lengte-, hoogte- en of aslast van transport, die regelmatig aangescherpt worden. Stiho is al 96 jaar een echt Utrechts bedrijf en Utrechtse klanten weten ons ook goed te vinden. Voor de continuïteit van onze leveringen in de binnenstad moesten we dus op zoek naar nieuwe manieren om materialen te leveren. We wisten dat levering over water al vrij gebruikelijk was voor de horeca, dus wij wilden die optie ook verkennen. We vonden in Nieuwegein een haventje waar we bínnen de stuwdammen een platte schuit kunnen bevoorraden. De levering kan van daaruit met een elektrisch duwboot(je) de stad in.”

Wat waren of zijn daarbij de uitdagingen?

“Dit vervoer over water is het resultaat van samenwerking van allerlei bedrijven. Het is een enorme uitdaging om die partijen met elkaar in contact te brengen én te houden. Daarnaast brengt vervoer over water extra kosten met zich mee. Als manager Landelijk Werkende Relaties mag ik deze manier van vervoer verkopen aan de klant, maar die zit niet altijd te wachten op extra kosten. Over het algemeen worden projectteams die winkelverbouwingen doen afgerekend per project, dus de totale kostprijs is een belangrijke factor. Ik adviseer klanten het onderscheidend vermogen van dit type vervoer op te nemen in het voortraject en projectplan. Stiho kan daarvoor ook de teksten en foto’s leveren voor in de offerte. Klanten zijn overigens ook onwijs nieuwsgierig, dit is echt een aanvulling op bestaande methoden. Stiho levert binnenstedelijk ook per cargo bike, ook iets heel nieuws. Zo stralen we uit naar de markt dat we een innovatieve partij zijn. 

Om hoeveel en wat voor soort vrachten gaat het dan?

“Gemiddeld hebben we dagelijks leveringen binnen 50m van de oude grachten in Utrecht. Een goede organisatie van vervoer over water is dus echt de moeite waard. Een belangrijke service die Stiho biedt, is levering op hoogte, en daarvoor is een kraan nodig. Maar een kraan weegt ook het nodige, en staat uiteindelijk ook op die kelders. Dat goed organiseren, is nog een grote uitdaging. Hoe lever je bijvoorbeeld een stalen balk van 5 ton, als er maar 2 ton op die kade mag staan? Om die vraagstukken op te lossen, hebben we mensen met ervaring nodig die het bouwproces goed snappen. Op dit moment loopt het project een beetje vast op de communicatie met de gemeente. Voor het lossen hebben we vaste plekken in de binnenstad nodig, waar een kraan kan staan.”

Hoe ziet vervoer over water eruit in 2030?

“In 2030 leveren we zowel in Utrecht als in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de binnenstad standaard over water. En halen ook materialen óp over water, bijvoorbeeld uit gebouwen die gesloopt worden, circulaire materialen. Vervoer over water is dan ook volledig geïntegreerd in onze bestaande logistieke processen; klanten kunnen het gewoon als optie aanvinken bij de plaatsing van de order. Daarvoor is het wel nodig dat de hele keten in beweging komt, en die procedure zowel op beleids- als bedrijfsniveau vastgelegd is. Ik vind het belangrijk dat we het niet stuk rekenen of stuk redeneren, maar het gewoon gaan doen. Varen als het kan, rijden als het moet. Als landelijke partij moet DSG dit aanjagen. Ik geloof best dat we dit voor 2030 gerealiseerd hebben.”

Dick IJff

Manager Landelijk Werkende Relaties Stiho

Vorige
Vorige

Duurzaam bouwen?! met Mark Bos

Volgende
Volgende

Duurzaam bouwen?! met Nina Klijs