Duurzaam bouwen?! met Nina Klijs

“Het allermooiste zou zijn als hergebruik de nieuwe standaard wordt. De ‘urban mining’-gedachte, waarbij gebouwen voor de sloop worden gestript van bruikbare materialen, is daar een perfect voorbeeld van. Voor Baars & Bloemhof is dat best een uitdaging, omdat ons assortiment wezenlijk verschilt van de andere DSG-formules. Onze materialen zijn trendgevoelig en klanten stellen vaak specifieke eisen aan hun interieur. Door de samenwerking aan te gaan met partijen zoals Herso laten we zien welke schoonheid huist in eerder gebruikte materialen. In mijn eigen leven is duurzaamheid ook een steeds grotere rol gaan spelen. Ik eet vegetarisch, vlieg niet meer, koop bewust en doe lokaal mijn boodschappen. Ik merk ook dat collega’s steeds enthousiaster worden over duurzaamheid, en dat in hun eigen levens proberen toe te passen.”

Jij bent Customer Experience Marketeer. Wat is dat precies?

“Ik draag zorg voor het bereiken van een ideale klantervaring. Ik verzamel klantfeedback, analyseer ze en inventariseer pijnpunten en behoeftes. Als bepaalde klachten vaak voorkomen, zet ik in samenwerking met stakeholders een concreet project op om de klantervaring op dat punt te verbeteren. Schade is bijvoorbeeld een veelvoorkomende klacht. Tegelijkertijd ook een lastige, want een product ondergaat heel wat processtappen: tijdens productie, naar de leverancier, in het distributiecentrum, tijdens transport naar klant. Schade is niet uit te bannen, maar we proberen het wel zo veel mogelijk te minimaliseren. Zo leveren we al ons plaatmateriaal op een pallet, met een afgekeurde plaat ter bescherming. Zo verkleinen we de kans op schade aan de nieuwe platen, én wordt de afgekeurde plaat nuttig gebruikt.”

Hoe stimuleer jij in jouw rol duurzaamheid binnen Baars en Bloemhof?

“Recent hebben we onze huisstijl herzien, en toen heb ik gelijk ook onze verpakkingen onder de loep genomen. Het blijkt een grote uitdaging om alternatieven te vinden. En ook om zeker te weten dat een nieuwe verpakking daadwerkelijk een duurzamere keuze is. In de ideale situatie zijn alle verpakkingen circulair of herbruikbaar, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. We kunnen wél eerste stappen zetten richting die ideale situatie. We verzenden bijvoorbeeld vaak monsters naar klanten, A4-tjes van een bepaald materiaal en patroon. Dit deden we voorheen in full-color bedrukte dozen en bubbeltjesplastic. Nu doen we dat in een bruine papieren envelop, FSC-gecertificeerd. Het vervangen van een verpakking is altijd een zoektocht, waarin we factoren als bescherming, uitstraling, voetafdruk en prijs tegen elkaar blijven afwegen.”

“Kleingoed (lijm, oliën, gereedschap) verzonden we voorheen in een gebleekte witte doos. Dat kan makkelijk vervangen worden door een bruine FSC-doos, maar een bezorging is ook een moment van klantcontact. Een mooie verpakking voegt dan waarde toe. Voor kleingoed zouden we daarom graag retourkratten gebruiken. Onder het motto ‘Bakkie doen?’ hebben we dit idee met behulp van chauffeurs al getest bij klanten. Daar kwamen veel positieve reacties op. Als je de klant meeneemt in de overweging voor een bepaalde verpakking, zorgt dat voor veel begrip.”

Hoe zien de verpakkingen eruit in 2025?

“We hebben heel veel goede ideeën voor duurzame verpakkingen. We hebben al wat eerste stappen gezet en tests gedaan, maar voor veel verpakkingen is nog geen alternatief beschikbaar dat in alle situaties te gebruiken is. We willen graag toe naar uniformiteit. Volgend jaar willen we de retourkrat geïntegreerd hebben, en willen we een pilot starten waarbij de monsters in een retourenvelop worden verstuurd. Ook willen we plastic omsnoerbanden om pallets zo veel mogelijk vervangen door een herbruikbaar alternatief, daar zijn we al hard mee bezig. Ons doel is om alle ideeën die nu nog in de kinderschoenen staan, in 2025 te hebben geïmplementeerd.”

Nina Klijs

Customer Experience Marketeer Baars & Bloemhoff

Vorige
Vorige

Duurzaam bouwen?! met Dick IJff