Duurzaam Bouwen?! met Rokus Vlot van Vlot Logistics

“Als derde generatie Vlot bouw ik samen met ons team aan een duurzame toekomst. Van ons familiebedrijf, maar ook van de generaties na ons. Net als DSG menen we dat we ons bedrijf en de aarde te leen hebben van de generaties na ons. Dat vraagt om verder kijken dan vandaag en morgen. Toen mijn opa het in 1896 opgerichte bedrijf – het was toen nog een bodedienst met paard en wagen – in 1929 overnam, bestond de duurzaamheidsproblematiek nog niet. Inmiddels is voor iedereen duidelijk dat we niet oneindig grondstoffen uit de aarde kunnen halen.” 

Welke bijdrage levert Vlot Logistics om de CO2-footprint te verkleinen? 

“We zijn gespecialiseerd in bouwlogistiek. De aan- en afvoer van materialen voor de bouw gaat voor het overgrote deel nog altijd over de weg. Dat is precies waar wij impact kunnen maken. Niet alleen door transportkilometers zo veel mogelijk te beperken met slimme planningstools en door orders te combineren, maar ook door in te zetten op emissievrij transport. 

In 2012 hebben we onze eerste dieseltruck omgebouwd tot een elektrische vrachtwagen. En in 2015 hebben we in samenwerking met Breytner Zero Emission Transport geïnvesteerd in vrachtwagens op elektriciteit en waterstof. Dat was echt pionieren op het gebied van duurzaam vervoer! Een goede stap, want rond 2016 gaf de gemeente Rotterdam aan dat de stad steeds meer zero-emissiezones zou krijgen. Rond 2020 hadden we 4 dieseltrucks omgebouwd naar elektrisch én we hadden als allereerste een 100% elektrische autolaadkraan.” 

Rijden jullie voor DSG ook elektrisch? 

“Dat doen we zeker. We vervoeren nu ruim een jaar bouwmaterialen voor de formule Stiho. Dat doen we met één elektrische trekker-opleggercombinatie met elektrische kooiaap en per begin 2024 komen daar drie elektrische bakwagens bij. DSG wil koploper zijn in duurzaamheid en die ambitie delen we bij Vlot Logistics. We zien dat we nu ook andere transporteurs motiveren om emissievrij te gaan vervoeren en dat vind ik een goede zaak. Elektrisch kán ook, want de actieradius is inmiddels groot genoeg om de orders voor een dag uit te leveren. Ons bedrijf heeft inmiddels meer dan een miljoen elektrische kilometers gereden. Zeker in de regio Rotterdam hebben wij het dieseltijdperk afgesloten.” 

Wat zijn de uitdagingen bij emissievrij transport? 

“De grootste uitdaging van de komende jaren wordt het laden. Wij hebben dat zelf tijdelijk opgelost met mobiele oplaadsets. Deze vervangen we begin 2024 door ons eigen laadplein. Een andere uitdaging met de energietransitie is hoe we komen tot een goede balans wat betreft kilowattuurprijs. Tot slot kan het vanwege netcongestie een uitdaging zijn om een energieaansluiting te krijgen.” 

Waar gaan DSG en Vlot Logistics samen op inzetten in 2024? 

“De eerste stap was volledig elektrisch transport van bouwmaterialen. Die mijlpaal hebben we nu bereikt. De volgende stap is om de manier waarop we dat doen verder te optimaliseren. Bijvoorbeeld hoe we de first mile – alle handelingen die nodig zijn vóór we de weg op gaan naar de klant – efficiënter kunnen maken. Denk daarbij aan het wisselen van bakken en trailers. Daarnaast willen we samen kijken welke nieuwe duurzame producten op logistiek gebied mogelijk zijn. We vinden partnerschap en de goede relatie heel belangrijk. Samen komen we verder. Kijk ik in mijn glazen bol, dan verwacht ik dat we over tien jaar zéker allemaal 100% elektrisch rijden en dat de actieradius van onze trucks dan minimaal 600 kilometer is.” 

Volgende
Volgende

Duurzaam Bouwen?! met Sini Griffioen