Duurzaam Bouwen?! met Martijn Daalmeijer

“Duurzaam bouwen zie ik als een uitdaging en kans. DSG zet stevig in op duurzaamheid. We willen veel. Als Manager Vastgoed vind ik dat een goede zaak. Tegelijkertijd ben ik gezond kritisch. In de wereld van vastgoed is het niet altijd kristalhelder wat de juiste duurzame keuzes zijn.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“De energietransitie vraagt bijvoorbeeld dat we van het gas af gaan. Een alternatief is dan de installatie van een warmtepomp. Dat doen we met regelmaat bij onze vestigingen, maar niet zonder goed overleg met installateurs en onze mensen. Zo gaan we bijvoorbeeld dit jaar evalueren met alle vestigingen die een warmtepomp hebben, hoe het gaat omdat we ook de nodige klachten ontvangen. Ik vind het belangrijk dat er een goede balans is tussen het maken van duurzame keuzes en bijvoorbeeld comfort van onze medewerkers. Veel ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen en zijn nog niet uitgekristalliseerd. In het specifieke voorbeeld van warmtepompen is netcongestie een uitdaging. Voor een warmtepomp is meer vermogen nodig en dat is er niet altijd. Het duurt momenteel zo’n twee jaar voor je een verzwaring krijgt. Wel toetsen we bij grote verbouwingen en nieuwbouw of er een warmtepomp kan worden geplaatst.”

Komen er op alle daken zonnepanelen?

“We hebben al onze daken constructief laten doorrekenen om te onderzoeken welke geschikt zijn voor zonnepanelen. Dat zijn er nu nog niet zo veel. Daarnaast zijn de verzekeringseisen hoog. Er gaat een groot traject vooraf aan het plaatsen van zonnepanelen. Zoiets regel je niet ‘even snel’. Wel komen er in 2023 op nog zes daken zonnepanelen. Als dit project is afgerond, zullen we ook de alternatieven bekijken. Er komen bijvoorbeeld beetje bij beetje ook innovaties op de markt waarbij minder zware eisen worden gesteld aan de dakconstructie. Een andere optie is om niet het dak van een vestiging vol te leggen met zonnepanelen, maar wel die van bijvoorbeeld carports.”

Welke duurzame keuzes maken jullie nu al?

Veel van de keuzes die we maken voor ons vastgoed zijn al duurzaam, omdat we, bij nieuwbouw, moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin zijn bijvoorbeeld eisen opgenomen aan isolatiewaarden. We gebruiken waar het kan circulaire bouwmaterialen. Een voorbeeld is gerecycled staal. Moeten we daken overlagen, dan kiezen we voor witte dakbedekking om de temperatuur zo goed mogelijk te reguleren. In een van de vestigingen hebben we twee dakluiken voorzien van ventilatiestanden voor nachtventilatie, waardoor airco minder of niet nodig is. Eén vestiging is al helemaal energieneutraal: Bouwmaat Utrecht.”

Hoe houd je je kennis op peil?

“Om kennis te vergaren heb ik vorig jaar een opleiding Duurzaam Bouwen gedaan aan Nijenrode Business University. We kwamen bijeen met allemaal vakbroeders. Zo was er een vastgoedmanager van Artis die bijvoorbeeld op zoek was naar oplossing om een nieuw slangenverblijf duurzaam te verwarmen en een vastgoedontwikkelaar met een grote portefeuille die moest worden verduurzaamd. Opvallend was dat iedereen nog zoekende is als het gaat om duurzaamheid. Voor niemand ligt er immers een draaiboek klaar met een aantal punten die je kunt uitvoeren om te verduurzamen. Elk pand vraagt om zijn eigen puzzelroute.”

Wat was je opvallendste learning?

“Tijdens de opleiding was een eyeopener de rol van gevelstenen in de hedendaagse bouw. Waarom gebruiken we die eigenlijk? Een gevelsteen is in de basis een heel vervuilend product dat alleen wordt ingezet om esthetische redenen en verder geen functie meer heeft. Het gaat erom dat we ons allemaal bewust worden van keuzes die we maken en kritisch blijven kijken waarom we doen wat we doen. Daarin is ook een rol weggelegd voor onder andere de overheid en architecten, die kunnen voorschrijven wat er gebruikt moet worden in een gebouw.”

Wat is belangrijk in het proces van verduurzaming?
“Communicatie, om polarisering te voorkomen. We moeten er met elkaar voor waken dat mensen die misschien iets minder gefocust zijn op duurzaamheid, het etiket krijgen tégen duurzaamheid te zijn. Iedereen is er op een andere en zijn eigen manier mee bezig. Als we er als organisatie in slagen onze klanten en medewerkers goed uit te leggen waaróm duurzaamheid zo belangrijk is en zo draagvlak creëren, wordt duurzaamheid iets van ons allemaal.”

Martijn Daalmeijer

Manager Vastgoed DSG

Vorige
Vorige

Duurzaam Bouwen?! met Arjan den Ouden

Volgende
Volgende

Duurzaam Bouwen?! met Sunaina Langendijk