Duurzaam bouwen?! met Andries Johannesma

“Bij duurzaam bouwen denk ik als eerste aan het zonder milieuschade bouwen van huizen en gebouwen. Als leverancier aan de professionele bouw spelen wij daarin een grote rol. Als inkoper zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om ons assortiment zo goed mogelijk te verduurzamen. Dat betekent dat we aan alle leveranciers waarmee we zakendoen de vraag stellen: hoe groen zit jij in de wedstrijd? Hoe groen is je bedrijfsvoering en wat is de milieubelasting van je producten?” 

 En, hoe groen zitten ze in de wedstrijd? 

“Leveranciers kunnen aangeven hoe ‘groen‘ ze zijn op basis van regelgeving. Denk aan certificaten zoals PEFC en FSC®. Maar ook de Green Deal – het programma van de Europese Commissie om klimaatverandering tegen te gaan – speelt een rol. De EC heeft namelijk gesteld dat de Levenscyclusanalyse (LCA) van producten leidend is in onder andere besluitvorming op het gebied van verduurzaming. Zo wordt de LCA vertaald in een EPD, Environmental Product Declaration. Deze geeft aan wat de milieu-impact van een product is. Op basis daarvan kan worden berekend wat de kosten in euro’s zijn als het gaat om milieubelasting. Hoe lager dat bedrag is, hoe beter voor het milieu. Voor Stiho zijn we onlangs een project gestart waarbij we onze leveranciers een vragenlijst hebben toegestuurd over de duurzaamheid van hun producten en hun beleid.” 

Wat betekent dat voor de klant? 

“Traditioneel gezien willen we onze klanten de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Maar omdat we als DSG duurzamer willen werken, zal dit steeds meer de beste prijs-kwaliteit-milieukostenindicator-verhouding zijn. Ook de opdrachtgevers van onze klanten eisen in toenemende mate dat ze projecten zo duurzaam mogelijk uitvoeren.” 

Zie je dat terug in het assortiment van de formules die onder DSG vallen? 

“Zeker. We maken nu al andere keuzes. Zo verkoopt Stiho al lange tijd isolatie van vlas. We hebben nu een isolatieproduct van gras, daaraan toegevoegd. Dit soort materialen bespaart niet alleen CO2 door hun isolerende werking, maar ook door hun natuurlijke inhoud. Dat ons hout- en plaatmateriaal FSC- of PEFC-gecertificeerd is, vonden we altijd al vanzelfsprekend. Verder bekijken we ook of we producten met hergebruikte grondstoffen of producten die al een leven hebben gehad, in ons assortiment kunnen opnemen. Zo kunnen klanten bij Stiho terecht voor circulair beton en is er ook al een beperkt volume circulair hout beschikbaar. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst voor sommige productgroepen alleen nog de ‘groene’ variant gaan bieden.” 

 Hoe ziet de toekomst van de bouw eruit? 

“We gaan steeds meer toe naar een maatschappij waarin alles wordt vastgelegd. Daar kijk ik naar uit, want als je weet hoe een gebouw er technisch uitziet en uit welke materialen het is opgebouwd, kun je aan het eind van de levensduur van een gebouw kijken welke materialen opnieuw in te zetten zijn. Gebouwen zullen dan ook steeds meer remontabel gemaakt worden. CO2-uitstoot wordt door heffingen financieel kostbaar. Daarmee worden vervuilende producten minder aantrekkelijk om te kopen en zullen aannemers en investeerders op zoek gaan naar minder vervuilende alternatieven. Groene alternatieven krijgen zo ook een eerlijkere kans op de markt.”  

Hoe groen is DSG zelf? 

“Ik denk dat we de nodige stappen moeten zetten om zelf te vergroenen. Zo hebben we werk aan de winkel als het gaat om de verduurzaming van onze logistiek, afvalreductie en een hoger recyclingspercentage en natuurlijk het vergroenen van ons assortiment. Als ik nog een stap verder denk, zouden we de CO2-uitstoot moeten opnemen in onze boekhouding. Je krijgt dan een eerlijker beeld van wat een product wérkelijk kost. Unilever doet dit bijvoorbeeld al. Ik ben ervan overtuigd dat duurzaamheid en geld verdienen goed samengaan. Duurzamer worden kunnen we niet alleen: daar hebben we leveranciers én klanten bij nodig. Die samenwerking leidt tot mooie oplossingen. Zo neemt de ene leverancier oude dakramen retour, waar een andere leverancier vervolgens lijstwerk van maakt.” 

En hoe groen ben jij? 

“Hoewel ik mijn best doe, heb ik zelf ook nog een lange weg te gaan. We proberen thuis zo min mogelijk voedsel te verspillen, minder vlees te eten, aankopen bewust te doen en vliegkilometers te compenseren. Het is belangrijk om besluiten te nemen voor de langere termijn. We moeten een goede voorouder zijn. Niet één, maar wel zeven generaties verder kijken.” 

Andries Johannesma 

Inkoopmanager 

Vorige
Vorige

Duurzaam Bouwen?! met Sunaina Langendijk

Volgende
Volgende

Duurzaam bouwen?! met Bram Beuker