Duurzaam bouwen?! met Bram Beuker

“Duurzaam bouwen is goed nadenken over wat je doet, waarom je dat doet en wat de impact daarvan is. Als accountmanager Landelijk Werkende Relaties bij Stiho werk ik met grote aannemers. Voor hen is duurzaamheid bij elk project weer een unieke afweging. Het label ‘duurzaam’ garandeert nog niets. De herkomst van een product, de productieomstandigheden, de afstand die transport moet afleggen, de productiekosten – er zijn heel veel factoren die een rol spelen. Het toepassen van circulaire balken in nieuwbouw klinkt goed, maar als die afkomstig zijn uit Limburg terwijl de nieuwbouw plaatsvindt in Noord-Groningen, is dat misschien geen duurzame keuze. Mijn klanten willen of moeten producten gebruiken die de minste milieu-impact hebben, en ik help hen graag de juiste keuze te maken.”

Is er vraag naar duurzame en circulaire materialen?

“Enkele jaren terug was duurzaamheid nog een marketingterm. Maar nu krijgen we vragen over duurzame materialen vanuit het hele land én vanuit allerlei sectoren. Vanuit de overheid bijvoorbeeld, want die moet verplicht duurzaam inkopen. Maar ook banken en beleggers willen vooroplopen en participeren. Vanuit particulieren is de vraag nog niet zo groot. Maar een vraag is ook niet per se noodzakelijk. Wij hebben al jaren terug bepaald alleen nog maar FSC-gecertificeerd hout te verkopen. Daar was ook niet altijd vraag naar, maar deze keuze wordt gewoon geaccepteerd.” 

Hoe stimuleer jij als accountmanager de klant tot een duurzame keuze?

“We merken dat alle klanten geïnteresseerd zijn in de kennis en informatie die we delen over duurzaamheid. Ook als ze er niet direct mee aan de slag gaan, is de informatie waardevol. Ik zie deze kennisdeling eigenlijk ook als plicht: als bedrijf speel je een belangrijke rol, in de wereld en op de markt. Je kunt helpen verandering in gang te zetten. Als we een circulaire of biobased alternatief hebben voor een bepaald product, bieden we dat altijd aan. Ik weet ook dat klanten zien dat we een duidelijke visie op duurzaamheid hebben. Wat daarbij helpt, is dat we een hecht verkoopteam hebben dat al lang bij klanten op de bouwplaats komt. Er wordt weleens gezegd dat we geen rood, maar groen bloed hebben.”

Waar komen circulaire materialen vandaan?

Wij hebben al jarenlang een samenwerking met New Horizon in het Urban Mining Collective. New Horizon is een van de grootste ‘oogsters’ van Nederland: het bedrijf haalt bruikbare producten en materialen uit panden die gesloopt gaan worden. Wij willen dat er nog veel meer geoogst gaat worden, van klein tot groot, van keuken tot badkamer. Naast producten uit de sloop, nemen we ook producten retour van klanten en herbruiken we producten. Recent hadden twee aannemers bijvoorbeeld 14 pakken underlayment nodig voor een sportevenement. Dit werd maar enkele dagen gebruikt, en kwam daarna weer bij ons terug. Binnen twee dagen was de partij weer verkocht! Een ander voorbeeld: we mochten 6000m brandwerend hout leveren voor een gevel. We hadden nog 3400m circulair hout liggen. Dat hebben we ontspijkerd, brandwerend gemaakt met een externe partner en uiteindelijk verwerkt in een hybride levering, met ook een deel nieuw hout. Door een extra stap toe te voegen, hebben we zo waarde toegevoegd aan een circulair materiaal.”

Waar zie je kansen voor uitbreiding van het aanbod van circulaire materialen?

Stiho opereert vaak intermediair, tussen de klant en veelbelovende startups. Recent bijvoorbeeld een startup die van bermgras isolatiemateriaal maakt. Door als groothandel dit materiaal in ons assortiment op te nemen, vergroten wij het bereik van de startup enorm. Dat zie ik ook als onze rol. Onze inkoopafdeling is hier vaak mee bezig: wat doen bestaande leveranciers, wat vragen klanten en wat bieden startups? Ik denk dat we hiermee ons circulair en biobased assortiment kunnen vergroten. Startups zijn vaak kleinschalig en experimenteel, maar soms bieden ze precies wat een klant zoekt. Stiho is in deze driehoek de partner in materialen, kennis en samenwerking. Ook zouden we inkopers vaker een terugkoopregeling kunnen aanbieden, zodat het materiaal na sloop of renovatie weer bij ons terugkomt.

Bram Beuker

Accountmanager landelijk werkende relaties

Vorige
Vorige

Duurzaam bouwen?! met Andries Johannesma

Volgende
Volgende

Duurzaam bouwen?! met Bas Schipper